Nästan 300 kg ljunghonung har de dragit in åt oss, de små flitiga bina. Visst är det heeelt fantastiskt!!?? Och nu ska alltihop tappas upp på glasburkar för vidare färd till Er honungsälskare.
Och då är detta bara från den sista honungsskörden för i sommar. Dessförinnan har vi också bjudits på några skördar av andra blomster. Men här är alltså den mörka, ljuvliga och smakrika ljungen. Supersmarrig på ostbrickan på gröten, pannkakan, i teet eller så som jag själv föredrar den: bara på en stor smakrik sked.
Och visst har vi haft ett fantastiskt ljungår? Som det har lyst lila i bergen! Hur vacker, god och omtänksam är inte naturen när allt får funka som det ska?!
Och visste Du detta om honung?
- Av honung får man ingen plack på tänderna.
- En sked honung om dagen som producerats från trakten där Du bor, förebygger pollenallergi eftersom Du då får i dig en liten regelbunden pollendos av de pollen Du utsätts för.
- Honung är antiseptiskt och kan användas vid sårvård eftersom det förhindrar svamp och bakteriebildning. Så använde man den mycket förr i tiden.
- Var tredje tugga mat vi stoppar i oss är beroende av binas pollination av växterna.
- Ett arbetsbi(det bi som har till uppgift att hämta nektar) flyger ca tre km bort från sin kupa och hinner ca sex såna turer på en dag.
- Under sin livstid (de jobbar ca tre veckor på fältet) hinner arbetsbiet tillverka ungefär en femtedels tesked honung. Men för att lyckas med detta måste hon samla in mer än en tesked nektar och då behöver biet besöka ca 100 000 blommor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar