onsdag 29 juni 2016

Sommarens första honung är här!!

Och den smakar ljuvligt av våra öars speciella blomster från klippskrevor och strandängar, smakar så som buketten doftade, den man plockade in till mamma när man var liten och sprang i bergen och på smultronängarna.



Denna första omgång kommer från den fantastiska miljön kring Jungfruviken på Hönö.

Välkommen att ta för Dig av Din alldeles egen burk!
Finns i butiken hos Farmors Garage, Hönö.



Kom och workshoppa i Linné av skräpet Du har liggande hemma!

Underbara skapartillfällen under sommarlovet stundar för Dig mellan 6 -9 år....




Onsdagen den 13 juli mellan klockan 10 -13 är Du välkommen på workshop på Linnéstadens bibliotek, Första Långgatan 28 a.

Du får gärna ha med Dig en vuxen och gärna lite skräp hemifrån såsom udda strumpor, knappar, korkar, fina band osv. Vem vet vad allt det där kan bli när vi kickar igång fantasin?

Allra Varmast Välkomna önskar Noomi






tisdag 14 juni 2016

Friskt och fräscht

Hela verandan doftar mynta när mannen plockat in alla toppar för torkning. Att plocka in går snabbt , torka går snabbt och sedan har man te för hela vintern, härligt, uppiggande myntate.

Och inte är det svårodlat heller, det växer som ogräs och måste snarare begränsas för att inte ta över helt.

I vårt myntaland finns vanlig mynta och chokladmynta men det finns många många fler sorter.

fredag 10 juni 2016

Att använda den brännande nässlan

Nässelskörd och förberedelse

Så här gör Du helt enkelt....

  • Plocka nässeltoppar (alltså toppen tillsammans med några blad där inte stjälken är så grov. (Nej! Du kommer bränna dig även om Du skyndar Dig och plockar fort!! Ett par vantar/handskar är att föredra:-). Jag brukar ha med en eller två vanliga bärkassar när jag är ute och går tillsammans med ett par plasthandskar, lätt att knöla ner i ryggsäcken och ta fram när man passerar ett fint nässelbestånd. Jag plockar en eller två påsar fulla och det går fortare än man kan tro.
  • Häll upp rikligt med iskallt vatten i en stor kastrull eller i rengjord diskho. 
  • I med nässlorna och blanda runt lite så att de sköljs ordentligt från sand och damm. Plockar Du vid en dammig vägkant; skölj gärna i fler vatten.
  • Häll av vattnet genom en sil och krama ur lätt. 
  • Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten (behöver inte alls vara så stor kastrull, nässlorna sjunker ihop kraftigt under kokningen). När vattnet kokar lägger du i nässlorna, låt koka upp och koka inte mer än en knapp minut så nässlorna inte förlorar spänsten
  • Häll av genom sil och krama ur ordentligt.Nu är de färdiga att användas. Hacka dem gärna lite lätt så blir det mer hanterbart. Om Du väljer att använda dem till soppa kommer Du förmodligen mixa dem då, så det räcker med lite finhackat nu. 
  • Nu kan Du frysa dem för att kunna ta upp undan för undan till soppor, stuvningar mm under hela säsongen. Eller också, om Du inte kan hålla Dig, gör Du en mustig god soppa direkt. 
  • Styckfrys helst för att spara på plasten! Om du brer ut allt på ett bakplåtspapper med en plåt under och sedan ställer in i frysen så kan Du styckfrysa i större förpackningar som är lättare att ta upp lagom mängd ifrån. Det blir inte en hel klump och Du behöver inte använda så många fryspåsar och slösa plast som bara slängs.
  • Fördelar med att frysa i en burk =det går att återanvända burken igen och igen. Frysa i en större påse istället för många små =det går inte åt så mycket plast som vid flera små påsar (men Du slänger förmodligen påsen efteråt).

  • För att bli av med is som lätt bildas i luftrummet på livsmedel som man fryser (det är inte så bra för färskheten) väljer jag att lägga smörgåspapper ovanpå grödorna. Om jag fryser i påse, pressar/suger jag ur luften så det blir vakuum, det ska vara så lite luft som möjligt kring maten för att det inte ska bildas snö runt och maten ska hålla länge.

Lycka till med Dina nyfunna fantastiska goda och användbara råvaror, direkt från din egen dikesren eller trädgårds (före detta) hathörna.

Snart ska Du få mitt bästa recept på Nässelpaj här på bloggen. Håll utkik!

Kramar från Noomi

torsdag 9 juni 2016

Sammetslen Kommod från 1936

                                                 


Förmodligen äldre än Dig själv och med härligt sliten patina i mjuka pastelliga sidenmatta färger i lila, grått, turkos. En underbar gammal kommod som kan hysa många av Dina fina ting och med en somrigt romantisk inredning som gör Dig glad var gång Du gläntar på dörren. 
Rejält snickrad av möbelsnickare så som möbler tillverkades 1936.

Mått: Höjd 89 cm; Bredd 60 cm; Djup 47 cm
Pris: 1200 kr (vid hämtning).


Lätt att placera var Du vill.




Detalj.


Sirlig inredning.


Vacker knopp i porslin!

Hett glad över nässlor?

Brännnässla /Urtica dioica


Jag blir så glad över denna gratisskattNär jag hittar små fina ställen i min närhet, små dungar av denna fantastiska gröda som jag vet kommer att finnas, fräsch och fin hela sommaren bara jag skördar topparna regelbundet.
Rätt som det är på promenaden så finns den där, och Ture förstår inte alls varför vi ska ta en paus i hans vilda framfart, men nöjer sig om han får en grön glass under tiden...
Då får även de små tårna vila som tvingades in i favoritsandalerna från förra året, till varje pris :-)

Ofta växer den tillsammns med kirskål som ju går att använda tillsammans och på samma sätt, så det gör ju inget om dess blad slinker med. Det är bara att ta "grabbanävar"!!


Men hur bra är den??
Nässlan, Urtica dioica, inplanterades i Norden i början av 900-talet av vikingar.
Då såg man den inte som ett ogräs utan som en nyttoväxt och tog vara på de tidiga första nässlorna som kom upp på våren. Man åt dem själva men gav också åt sina husdjur.
Nässlor är fortfarande en nyttoväxt även om inte många ser dem som så.
Men kan något som finns på så nära håll, i sånt överflöd och dessutom är gratis vara så bra? Man kanske hellre fortsätter hålla sig till de mer "betrodda" varorna man betalar för i affären.

Lite nyttiga fakta: 
Nässlor är rika på A-, B- och C-vitaminer och dessutom kalium, kalcium, fosfor, kisel och järn. Nässlor ökar blodbildningen, verkar urindrivande och svagt blodsockersänkande.
(Källa: Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist, Ica-förlaget 1990; Mormors skafferi och farmors apotek, Ann-Evy Karlsson, 1996)

Hur tar jag bäst vara på den??
Man kan använda dem på samma sätt som spenat, i stuvningar, soppor och gratänger. Men det kan vara bra att göra ett första uppkok av nässlorna och hälla bort kokvattnet för däri finns ämnen som kan vara ganska starkt för magen.
Däremot blir det en fin gyllene limefärg av det om man använder det att färga textil med :-)
Inget får som bekant förfaras! :-)

Men hur går man till väga rent praktiskt?
Sånt man aldrig gjort känns ofta svårare än det behöver vara.
Låt mig lotsa Dig i nästa blogginlägg om nässlor.

Kram så länge!
// Noomi
Ps. Visste Du att det går att göra salvor, tvålar och schampon av nässlor som är supernyttiga? Att man kan spinna garn och sticka tröjor av nässlor och använda den i både bröd och smarriga bakverk? Och mycket annat som tex till gödning för rosenrabatten...
Allt detta står det om i den fantastiska boken Brännässla -En älskad kulturväxt. Utgiven av Sällskapet Nellorna 2013. Ds.

onsdag 8 juni 2016

Växtstöd

Nu börjar luktärt, slingerkrasse och murgröna riktigt ta fart i våra trädgårdar. För att inte tala om humlen som fullständigt har begravt min arbetsaltan under tiden jag inte varit där och arbetat (känns som den kanske vill säga mig nåt??)

Vad är väl vackrare att binda upp våra frodiga växter med än något från naturen självt?
Växtstöd i pil finns nu i Butiken. 

Några finns här på plats färdigflätade men det går också att beställa Din egen utformning när det gäller höjd och utseende, kanske med lite andra växtmaterial än pil; så att det blir en riktigt fin blandning av färger för blomstren att vila mot.

Pris: från 150 kr för de lägre, ca 0,5 m. Högsta höjd ca 2 m, ca 600-700 kr, beroende på arbete och höjd.
Välkommen med Din beställning eller att komma förbi och kika!
//Noomi





Knuten "japanska ögat". Världens roligaste knut att knyta! 


Grön och svart pil med inslag av cotenaster. 250 kr.



Pil och björk. 150 kr.


Högre variant. 600 kr.


 Cotenaster och kaprifol, knotigt och barkigt.


Liten kompott!


Ögat ser Dig!