Brännnässla /Urtica dioica
Jag blir så glad över denna gratisskatt! När jag hittar små fina ställen i min närhet, små dungar av denna fantastiska gröda som jag vet kommer att finnas, fräsch och fin hela sommaren bara jag skördar topparna regelbundet.
Rätt som det är på promenaden så finns den där, och Ture förstår inte alls varför vi ska ta en paus i hans vilda framfart, men nöjer sig om han får en grön glass under tiden...
Då får även de små tårna vila som tvingades in i favoritsandalerna från förra året, till varje pris :-)
Ofta växer den tillsammns med kirskål som ju går att använda tillsammans och på samma sätt, så det gör ju inget om dess blad slinker med. Det är bara att ta "grabbanävar"!!
Men hur bra är den??
Rätt som det är på promenaden så finns den där, och Ture förstår inte alls varför vi ska ta en paus i hans vilda framfart, men nöjer sig om han får en grön glass under tiden...
Då får även de små tårna vila som tvingades in i favoritsandalerna från förra året, till varje pris :-)
Ofta växer den tillsammns med kirskål som ju går att använda tillsammans och på samma sätt, så det gör ju inget om dess blad slinker med. Det är bara att ta "grabbanävar"!!
Nässlan, Urtica dioica, inplanterades i Norden i början av 900-talet av vikingar.
Då såg man den inte som ett ogräs utan som en nyttoväxt och tog vara på de tidiga första nässlorna som kom upp på våren. Man åt dem själva men gav också åt sina husdjur.
Nässlor är fortfarande en nyttoväxt även om inte många ser dem som så.
Men kan något som finns på så nära håll, i sånt överflöd och dessutom är gratis vara så bra? Man kanske hellre fortsätter hålla sig till de mer "betrodda" varorna man betalar för i affären.
Lite nyttiga fakta:
Nässlor är rika på A-, B- och C-vitaminer och dessutom kalium, kalcium, fosfor, kisel och järn. Nässlor ökar blodbildningen, verkar urindrivande och svagt blodsockersänkande.
(Källa: Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist, Ica-förlaget 1990; Mormors skafferi och farmors apotek, Ann-Evy Karlsson, 1996)
Hur tar jag bäst vara på den??
Man kan använda dem på samma sätt som spenat, i stuvningar, soppor och gratänger. Men det kan vara bra att göra ett första uppkok av nässlorna och hälla bort kokvattnet för däri finns ämnen som kan vara ganska starkt för magen.
Däremot blir det en fin gyllene limefärg av det om man använder det att färga textil med :-)
Inget får som bekant förfaras! :-)
Men hur går man till väga rent praktiskt?
Sånt man aldrig gjort känns ofta svårare än det behöver vara.
Låt mig lotsa Dig i nästa blogginlägg om nässlor.
Kram så länge!
// Noomi
Ps. Visste Du att det går att göra salvor, tvålar och schampon av nässlor som är supernyttiga? Att man kan spinna garn och sticka tröjor av nässlor och använda den i både bröd och smarriga bakverk? Och mycket annat som tex till gödning för rosenrabatten...
Allt detta står det om i den fantastiska boken Brännässla -En älskad kulturväxt. Utgiven av Sällskapet Nellorna 2013. Ds.
Nässlor är fortfarande en nyttoväxt även om inte många ser dem som så.
Men kan något som finns på så nära håll, i sånt överflöd och dessutom är gratis vara så bra? Man kanske hellre fortsätter hålla sig till de mer "betrodda" varorna man betalar för i affären.
Lite nyttiga fakta:
Nässlor är rika på A-, B- och C-vitaminer och dessutom kalium, kalcium, fosfor, kisel och järn. Nässlor ökar blodbildningen, verkar urindrivande och svagt blodsockersänkande.
(Källa: Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist, Ica-förlaget 1990; Mormors skafferi och farmors apotek, Ann-Evy Karlsson, 1996)
Hur tar jag bäst vara på den??
Man kan använda dem på samma sätt som spenat, i stuvningar, soppor och gratänger. Men det kan vara bra att göra ett första uppkok av nässlorna och hälla bort kokvattnet för däri finns ämnen som kan vara ganska starkt för magen.
Däremot blir det en fin gyllene limefärg av det om man använder det att färga textil med :-)
Inget får som bekant förfaras! :-)
Men hur går man till väga rent praktiskt?
Sånt man aldrig gjort känns ofta svårare än det behöver vara.
Låt mig lotsa Dig i nästa blogginlägg om nässlor.
Kram så länge!
// Noomi
Allt detta står det om i den fantastiska boken Brännässla -En älskad kulturväxt. Utgiven av Sällskapet Nellorna 2013. Ds.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar